Splogging

18 september , 2006 at 12:39 popoldan 6 komentarji

Zadnje dni sem, priznam – bolj kot pisala svojega, brala druge bloge. Tako tuje kot domače. Pri tem sem naletela na pojem splogging. Razmišljam še, kako bi ga lahko poimenovali po slovensko (*splog* mi ni preveč všeč). No, saj morda ga pa kdo že je. Na 24 ur pravijo TAKOLE. Zanimivo je razmišljanje tudi na na Lugosu, tukaj.

Na RIS lahko preberemo naslednje:

Med blogi vedno več spama

Umbria je naredila raziskavo med spletnimi dnevniki (blog) in prišla do presenetljivih ugotovitev. V povprečju se na spletu pojavi vsako sekundo en nov spletni dnevnik. Število dnevnikov se podvoji vsakih 5 in pol mesecev. Močno pa se med denvniki širi tudi e-slama (spam).

Zelo hitro se povečuje število spam blogov, katerih glavni namen je, da zavajajo iskalnike in speljujejo promet na strani, ki prodajajo različne izdelke in storitve. Zadnje ocene kažejo, da je 10 do 20 % vseh blogov spam blogov (splog). Spam blogi so tudi usmerjeni v iskalnike blogov. Ti med rezultati pokažejo v povprečju 44% spam blogov (splogov).

Vir: Umbria, 28.12.2005, Celotna raziskava >> (pdf, 4,46 MB, en)

Kaj je torej splog?

Splog pa ni samo spam plus blog. Splog je tudi blog, na katerem lastnik ne dela objavlja vsebin, ki bi imele neko za/pisno vrednost. Veliko je tudi blogov z ukradeno vsebino in/ali so namenjeni le /posrednemu/ oglaševanju.

Toda, vsebina v blogu je zelo pomembna. Če blogaš, blogaš zato, ker želiš nekaj povedati. Vsebina je tista, ki daje blogu vrednost.

Pri tem sem prišla do nekaj ugotovitev. Ja, že spet, kar naprej kaj ugotavljam, kar že obstaja. Splogov ne maram, ker kradejo moj čas. Kategorija: kr neki. Pika!
Potem sem šla malce vase in kritično preučila vsebino svojega bloga. Sem in tja tudi sama pripnem kakšno povezavo ali štos, ki mi je všeč in ga želim deliti z drugimi. Ampak vsaj enkrat do dvakrat tedensko pa se res ornk potrudim za bogatejšo vsebino. Z različnih področij, pač tisto, kar me trenutno zanima.

Obilica Splogov se valja po spletu. In ne maram zgubljat časa s selekcioniranjem le teh. Katere bloge, take – Z VSEBINO, pa vi radi berete?

Entry filed under: Blogosfera. Tags: .

Kako izbrati med 781 WordPress Themes? Sošolci s faksa

6 Komentarjev Add your own

 • 1. christooss  |  18 september , 2006 na 3:03 popoldan

  Če te že res zanima kaj berem :) evo ti “seznam”

  http://www.daphenomena.si/langus/?p=70 – Anže Langus
  Jonasove zapise prebiram, Marko Crnkovič je itak car, Mojca Mavec je fajn za brat vendar bi mogla mal več obvjav postat. Pol seveda Kitove prigode. Velikokrat preberem tvoje poste.

  Pol sta pa še all about Linux in Ubuntudeamonov blog. Oba v moji blogrolli :)

  Zanimivo cruisanje je če klikneš zgoraj puščico na desno. K greš naprej po blogih. Sem najdu par fajn stvari. Pa tud nasmeješ se k eni pa res bedarije pišejo :)

  Reply
 • 2. inspiron  |  18 september , 2006 na 5:01 popoldan

  Ne vem, zakaj bi si morali sploh spomniti novo ime. Spam je spam (sicer znan bolj v IT industriji) ne glede na to, kje se pojavlja (e-maili, usenet, forumi, blogi, …)

  Bistvo el. spama pa je, da se ga vec ali manj in prej ko slej da avtomatsko filtrirat. O spamu malo drugace sem pa ze pisal tule:

  Reply
 • 3. inspiron  |  18 september , 2006 na 5:02 popoldan

  Reply
 • 4. inspiron  |  18 september , 2006 na 5:03 popoldan

  aaaaaaaaaaaaa :) sranje :)

  Se tretjic poskusam postnit link :)

  http://www.vecer.com/blog/inspiron/id5361

  Reply
 • 5. Hirkani  |  18 september , 2006 na 5:34 popoldan

  Nekje sem opazila, da se spamu po slovensko reče “slamnata pošta” :)

  Inspirion, Akismet avtomatično vrže ven komentar, ki vsebuje dva linka :)

  Reply
 • 6. Hirkani  |  19 september , 2006 na 2:52 popoldan

  Inspirion, splog ni samo spam blog. Po mojem mnenju je to tudi blog, ki ne vsebuje dovolj dobrih vsebin, da bi ga bilo vredno brati.

  Vsebine pa so relativne – odvisne od ciljne publike, kar jih zanima. Poleg tega pa se meni zdi pomembno tudi, da je vsebina napisana tekoče, razumljivo, da se jo sploh da brati.

  Katere bloge, z vsebino, pa prebiraš ti?

  Reply

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Content

(c) Hirkani, 2006, unless otherwise noted. Please contanct an author for permission to publish any materials from this web-log.

(c) Hirkani, 2006, razen ko je drugače navedeno. Vse pravice pridržane. Reproduciranje vsebine iz teh strani je dovoljeno izključno le s pisnim dovoljenjem avtorice prispevkov.

Avtorica ne odgovarja za izjave in mnenja avtorjev, zapisanih v komentarjih. Vsebina na spletnih straneh lahko vsebuje gradivo, katerega avtorska pravica je lahko tudi last tretjih oseb, takrat je to izrecno označeno z navedbo virov ali citiranjem.

Creative Commons License
To delo je licencirano z Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 2.5 Slovenija licenco -->

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: